«Den hvite panter»

«Den hvite panter»

Norsk brytemester deltar i brytekamp i Senegal

John Harald Foss Fjeldbu (33) følger sin drøm og drar til Senegal for å delta i et populært brytestevne. I Senegal møter han beintøffe sandbrytere, heksedoktorer og bryteguder. Det blir en uforglemmelig opplevelse.

Tekst: Christian Valsvik. Foto: Leonie Pow.

(Medina/Dakar, Senegal): Solen står høyt på himmelen. Sanden er glovarm. To unge menn forbereder seg på og sloss. TV-kameraene følger hver minste bevegelse. Bryterne i ringen er festpyntet med perler og skjell. Tradisjonell bryting har vært praktisert i århundrer på landsbygda i Senegal. Sandbryting er deres nasjonalidrett. De største stjernene tjener opp til en halv million kroner på en kamp. Dokumentarfilm-skapere fra Nederland har fulgt John fra Norge til Senegal. Nå står nordmannen klar.

– Vi danser tradisjonelle krigsdanser og utfører rituelle seremonier før brytekampen. Heksedoktorene vifter med apehoder og skjelettknokler for å gi deres spådommer. Spådommene skal bringe meg lykke. Jeg må ha på meg rituelle plagg i form av en tradisjonell senegalesisk brytetruse, lykkebringende tau med skjell og inngraverte trebiter. Heksedoktorene heller oljer over meg og påkaller deres ånder, før jeg endelig står ansikt til ansikt med motstanderen, sier den norske sandbryteren, John Harald Foss Fjeldbu.

Det er nesten like viktig med pomp og prakt når bryterne skal klargjøres til kamp. Maraboutene deler ut amuletter og talismaner som inneholder vers fra koranen, geitebein og forskjellige trebiter bryterne må ha i munnen. Det danses energisk rundt i sanden i takt med trommer, fløyter og kvinner som synger om heltemot og styrke. Mennene bryter for å vise seg frem. Kvinnene ser etter en de ønsker å gifte seg med.

John Harald Foss Fjeldbu har 11 NM-medaljer i bryting og en VM-bronse i sandbryting fra 2012 i Ungarn. Juli i år har han deltatt i VM i sandbryting i Hellas.

John dro til Senegal for å oppfylle sin største drøm. Delta på “La Lutte Combat” – et av Afrikas mest populære brytestevner på Iba Mar Diop Stadium i Medina, Senegal.

Bilde 2 Bilde 3

Truet på livet  

– Dagen før kampen var jeg og min brytemotstander i et nasjonalt TV-studio for å lage et innslag til brytestevnet. Det ble en opphisset debatt der min brytemotstander ga uttrykk for at han skulle «kappe av meg hodet og binde et rep rundt føttene mine. Og så dra kroppen min med tilbake til landsbyen hans», sier John Harald Foss Fjeldbu.

John forteller lokalbefolkningen i utkanten av byen Medina at han er en sandbryter. Det gir han innpass hos den lokale bryteklubben. Senegaleserne ønsker å hjelpe han med å trene seg opp til hans store brytedrøm.

– Da jeg forteller at jeg er en sandbryter, er jeg ikke lenger en hvit turist. Ved å vise til mine teknikker i ringen og ved å kaste et par av senegaleserne i sanden får jeg deres velfortjente respekt, forteller John.

Bilde 1

Kampklar: John tar følge med landsbyen på vei mot sin brytekamp.

Bilde 16

Herlig hjemkomst: Barn og unge står utenfor stadionet og venter på John. Ungene har på seg en t-skjorte med bilde av «Den hvite panteren».

«Hvit panter»

Lokale bryteentusiaster følger John rundt i hverdagen. Han får raskt en egen fanklubb. Hverdagene går til beinharde treningsøkter med den lokale bryteklubben på stranden.

– Bryterne er i ekstremt god fysisk form. Senegaleserne trener tre ganger om dagen. Seks dager i uka. Senegaleserne har et par småknep som det er morsomt å lære seg og som jeg garantert skal ta med meg videre, sier John Harald Foss Fjeldbu.

Lokalbefolkningen i nabolaget bestemmer seg for å heie på nordmannen under brytestevnet. Nabolaget trykker egne t-skjorter med bilder av John. Landsbyen døper John om til «Den hvite panter».

– 50-60 barn og voksene, med t-skjorter med bilder av meg, følger meg gjennom byen og mot stadionet. Vi marsjerer gjennom gatene med trommer, sang og dans. Jeg er glad for at jeg fikk oppleve deres kultur og tradisjoner på nært hold, sier John Harald Foss Fjeldbu.

Bilde 7

Bilde 5

Hoftevrikk: John prøver seg på noen afrikanske hoftevridninger og ønsker å vise frem sitt mot og styrke gjennom seremonielle krigsdanser.

Sterk motstander

Hver fredag, lørdag og søndag samles tusenvis til tribunene for å heie frem unge og gamle brytere fra sine egne landsbyer. Bryting er en del av deres eldre stammetradisjoner og betyr ekstremt mye for senegalesere.

Bilde 11

Angriper: Bryterne bytter på å angripe. De tester hverandres styrke.

– Motstanderen er en høy, slank og en sterk senegaleser. Han har gode bryteferdigheter og er en velkjent bryter i lokalsamfunnet. Mennene på mitt lokale brytelag hadde alle tapt for han tidligere. Det var knyttet stor spenning til om jeg ville klare å vinne. Det betydde mye både for meg, landsbyen vår og gutta jeg trente med, sier John Harald Foss Fjeldbu.

Bilde 10

Overtak: John får raskt et overtak på senegaleseren, men i Senegal er det ingen ring å falle utenfor, og senegaleseren får tilbake balansen.

Bryterne stirrer mot hverandre. Sirkler rundt. Jubelen fra tribunen gir adrenalin. De angriper annenhver gang. Griper tak i armer eller ben. Spenner muskler, puster tungt og flekker tenner. Handlingen er intens, men kortvarig. Den senegalesiske bryteren får tak i John. Han er nådeløs. John er uheldig. På fagspråket blir han kroket. Han lander på ryggen. Kampen er over etter et par minutter. Seierherren strekker armene i været. Fansen hopper og skriker på tribunen. John gliser. Han har nettopp vært gjennom sin største drøm.

Bilde 12

Kroket: John mister overtaket og blir overrasket av en «krok». Motstanderen er nådeløs og kaster John hardt ned i sanden.

– Senegaleseren tar meg på skuldrene etter kampen og går en runde rundt i ringen. Publikum jubler. Han viste meg en stor ære. Det var kjempegøy, sier John Harald Foss Fjeldbu.

Brytekampen ble direktesendt på den nasjonale TV-kanalen. John stiller til intervju hos fire TV-kanaler etter kampen. «Den hvite panteren» er en populær mann i Senegal.

Bilde 13

– Utenfor stadionet står et titalls unger og jubler. De roper på «Den hvite panteren». Ungene har sett kampen på TV. Nå vil de ta følge med meg hjem til landsbyen vår. Det var en av de sterkeste opplevelsene jeg har hatt, sier John Harald Foss Fjeldbu.

John får med seg årets største sportsbegivenhet i brytesportens hjemland. Helten og guden «Bala Gay 2» som er nasjonens brytemester, bryter mot «Bombardier». Sistnevnte gikk av med seieren og er nå Senegals nye brytemester. I premiepotten ligger en stor pengesum og en gudommelig stjernestatus.

Bilde 14 Bilde 15

FAKTABOKS:
John Harald Foss Fjeldbu.
Klubb: Kolbotn Bryteklubb

Merittliste:
11 NM-medaljer
2 bronsemedaljer fra NM i sumobryting
50 medaljer fra gresk-romersk bryting
Bronsemedalje fra VM i sandbryting i Ungarn 2012
NM i sandbryting – 3. plass 2012, 1. plass 2013, 2. plass 2014.
Deltatt i sandbryte-VM i Georgia i 2011, Ungarn 2012, Marokko 2013,
Hellas 2014
Kirgisistan 2012 i beltwrestling.
FAKTABOKS:

Filmdokumentar:
Et nederlandsk dokumentarfilm-team fulgte John Harald Foss Fjeldbu fra Norge til Senegal. Dokumentaren legger vekt på tradisjonell senegalesisk sandbryte-kultur, og det kulturelle og sportslige utbytte deltagere får ved å delta på slike sportsbegivenheter.

Her er en kort og enkel promovideo: http://www.cinecrowd.nl/la-lutte-sneeuw-en-zand

FAKTABOKS:

Senegal:
Befolkningstall: 12,9 millioner
Hovedstad: Dakar
Beliggenhet: Nord-vest Afrika.
Språk: Fransk er offisielt språk.
Valuta: Vest-afrikansk franc
Område: 196 781 kvadratkilometer

Kystlandet har vært sterkt påvirket av kolonimaktene Frankrike, Holland, Portugal og England. Senegal er hovedsakelig et muslimsk land (94 %). Republikken Senegal ble uavhengig i 1960 etter tre århundrer med fransk kolonistyre. Senegal grenser til nord til Mauritania, i øst av Mali, på sørsiden av Guinea og Guinea-Bissau, og på vestsiden av Atlanterhavet. Gambia er omgitt av Senegals sørlige region.